72 ADET TANK TAŞIYICI RESMİ TÖREN İLE TESLİM EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara operasyonlarında lojistik ihtiyaçlarını daha hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirmesi için talep ettiği tank taşıyıcı araçlardan 72 tanesinin teslimatı 26 Kasım 2019 tarihinde resmi olarak gerçekleştirilmiştir.

27.11.2019

Tank taşıyıcı araç ihalesi 10 Ağustos 2018 tarihinde imzalanan sözleşme ile seri üretim aşamasına geçmiş ve 26 Kasım 2019 tarihinde 72 adet tank taşıyıcı araç teslimatı resmi olarak gerçekleştirilmiştir.

Yerli ve milli olanaklar ile Milli Savunma Bakanlığı’nın öncülüğünde projelendirilen tank aşıyıcı araçlar başta Altay Tankı olmak üzere M60 Tankı, Fırtına Obüsü, Leopard Tankı, Zırhlı Muharebe Aracı, Zırhlı Personel Taşıyıcı ve her türlü askeri ve sivil araçların etkin şekilde taşınması için üretilmiştir.

Araç römorku ile birlikte 125 ton katar yüklü ağırlığında, 70 ton net taşıma kapasitesindedir. Çekici araç, römork üzerine arızalı tankı çekebilmek için 70 ton kapasiteli çekme vinci ve ayrıca kendini kurtarma vinci ile donatılmıştır. Römorku ile birlikte 0 dik meyile tırmanabilmekte ve 75 cm derinliğindeki sudan geçebilmektedir. Max hız 90 km/h’dir. Tam dolu yakıt tankları ile 950 km yol katedebilmektedir. Çekici, kendi başına ` dik meyile tırmanabilmekte, 0 yan meyilden geçebilmektedir. Aracın üzerinde 620 Beygir gücünde 2720 Nm tork kapasiteli dizel motor ve buna uyumlu 7 ileri 1 geri vitesli tam otomatik şanzıman bulunmaktadır. Süspansyon sistemi parabolik yaylar ve viraj denge çubuğu ile donatılmıştır. Dingilleri rijit tiptedir. Fren sistemi havalı ve kampanalı tip olup, EBS sistemi bulunmaktadır. Ayrıca motor freni ve retarder yavaşlatma sistemi bulunmaktadır. Sürücü kabini için modern Tuğra Kabini esas alınarak, 4 noktadan süspansiyonu ile sınıfının en genişlerinden olup aynı anda 4 kişi oturabilmektedir. Ayrıca 2 adet yatak bulunmaktadır. Kabin içi ek ısıtma sistemi ve klima ile donatılmıştır. Römorkunda 1 adet Tankı veya 2 adet Zırhlı Muharebe aracını taşıyabilmektedir. Römorkta hidrolik süspansiyonlu pendular akslar bulunmaktadır.

Yerli ve milli imkanlar ile hayata geçirilen ve  ülkemiz savunma sanayii açısından stratejik öneme haiz olan tank taşıyıcı araçların çekici bileşeni BMC’nin İzmir Pınarbaşı Tesislerinde, treyler (römork) bileşeni de Öztreyler’in Ferizli Tesislerinde üretilmiştir.

1964 yılında kurulan Türkiye’nin en büyük ticari ve askeri araç üreticilerinden BMC; sektöründe ilk dökümhane, ilk dizel motor üretimi, ilk çıraklık eğitim merkezi, ilk turbo motorlu araç, ilk yerli hafif ticari araç, ilk çevreye duyarlı doğal gazlı otobüs, ilk tam alçak tabanlı otobüs, ilk yerli üretim taktik tekerlekli zırhlı araç üretimleriyle pek çok ilke imza atmıştır.